Inleiding en doel

In het keuzedeel Internationaal: overbruggen (interculturele) diversiteit staan een aantal begrippen centraal. Een van deze begrippen is cultuur, hier heb je in het vorige onderdeel al het een en ander over geleerd. Religies kunnen een belangrijke plaats innemen binnen een cultuur. Soms leveren verschillen in religie zelfs conflicten op tussen culturen.  In dit onderdeel leer je het begrip religie kennen en neem je verschillende religies onder de loep.  Dit heb je nodig om te kunnen 'overbruggen'.


Doelen

Aan het eind van dit onderdeel ken je de vijf wereldreligies en kan je van elk van deze vijf minimaal vier kenmerken noemen. 


2. Wereldreligies

Bij sommige culturen neemt godsdienst een belangrijke plaats in. Mensen willen graag zin en betekenis geven aan hun leven, waarbij in bepaalde gevallen een hogere macht of opperwezen centraal staat. Dit wordt een religie of godsdienst genoemd.

Elke religie heeft een eigen achtergrond, gebruiken, rituelen en denkbeelden. Toch zie je ook wel overeenkomsten bij verschillende religies, zo hebben veel religies een heilig boek zoals de Bijbel in het christendom en de Koran bij de islam. 



Opdracht 1

Op www.vijfgodsdiensten.nl  en in onderstaand filmpje vind je meer informatie over de vijf grootste religies in de wereld: het hindoeïsme, het boeddhisme, de islam, het jodendom en het christendom. Probeer de volgende tabel zo volledig mogelijk in te vullen:


Opdracht tabel wereldreligies
Word – 12,2 KB 288 downloads

Verschillende stromingen

Binnen de vijf grote religies: het hindoeïsme, het boeddhisme, de islam, het jodendom en het christendom vind je nog allerlei stromingen. In het christendom kun je bijvoorbeeld een onderscheid maken tussen Rooms-Katholieken en Protestantse stromingen. De Islam kent onder andere het soennisme en shi'isme. 


Andere religies

Naast de verschillende stromingen binnen de vijf grote religies, bestaan er nog veel religies in de wereld. 
Zo zijn er bijvoorbeeld de Chinese traditionele religies die uiteraard met name voorkomen in China. Onder de Chinese traditionele religies vallen het confucianisme (de leer van de wijsgeer Confucius) en het taoïsme. 
Daarnaast bestaat het animisme, wat ook wel natuurgodsdienst wordt genoemd. Bij het animisme hoort het aanbidden van de natuur en van voorouders. Dit gebeurt vaak in de vorm van offers.

Opdracht 2

Je gaat een kwartetspel maken met als onderwerp godsdiensten en religies. Kies uit de volgende lijst tenminste 6 godsdiensten, waarvan je vier elementen of symbolen kunt gebruiken voor je kwartetspel.
Print het onderstaande kwartet bestand 3 keer uit (je mag het ook digitaal doen) en maak er iets moois van.
Hierbij ook een voorbeeld:

kwartet
Afbeelding – 44,3 KB 360 downloads

Test je zelf

Om na te gaan of je dit onderdeel beheerst, maak je de volgende test. Bij een voldoende mag je door naar het volgende onderdeel.

 

Evaluatie

Ik ben benieuwd wat je van dit thema vond. Heb jij iets geleerd in dit onderdeel?

Hoe lang ben je bezig geweest met dit thema?

Maak jouw eigen website met JouwWeb